ui و ux چیست ؟!
- DOTWEB
ui و ux
فهرست مطالب
همهی ما حین کار کردن با نرمافزارهای مختلف با مواردی رو به رو شدهایم که سیستمها ظاهر زیبایی دارند اما کارکردن با آنها بسیار سخت است و یا بالعکس برای مثال میتوان به استفاده از برخی پنل های کاربری اشاره کرد که برخی از آنها کار باهاشون دشواره اما ظاهر بسیار زیبایی دارد. این موضوع به دو مفهوم UI و UX اشاره دارد که بحث امروز مقالهی ماست در این مقاله ما بصورت کامل این دو مفهوم را بررسی خواهیم کرد. در این مقاله قصد داریم به زبان ساده مفهموم این دو اصطلاح را بیان کنیم و در آخر تفاوت UI و UX را بررسی کنیم .
UI چیست ؟
UI مخفف عبارت User Interface Design به معنای طراحی رابط کاربری است. در واقع UI طراحی بخشی از وبسایت یا اپلیکیشن است که کاربر آن را مشاهده میکند و بیشتر به جنبهی گرافیکی موضوع میپردازد در دات وب با داشتن تیمی خلاق در حوزه طراحی گرافیکی در طراحی سایت و یا طراحی اپلیکیشن این اتفاق را برای شما آسان کرده است. اینکه ظاهر هر بخش به چه صورت باشد تا جلوهی مناسبی به وبسایت دهد را طراح بخش UI مشخص میکند طراحان UI از لحاظ خلاقیت باید بسیار خلاقیت بالایی داشته باشند چرا که درصورتی که کاربر با سایت ارتباط برقرار نکند شما بیشتر مشتریان خود را از دست میدهید.
طراحی رابط کاربری به کمک گرافیستهای سایت وبرنامه نویس front-end در دات وب برنامه نویسان فرانت اند توجه بسیار بالایی در پیاده سازی طرح ارائه شده دارند همچنین در دات وب در بخش فرانت اند از زبان javascript برای پیاده سازی طرح استفاده میشود. طراحی رابط کاربری مهم است زیرا کاربر مستقیماً با آن ارتباط دارد و معمولاً افراد به وبسایتهایی با UI ضعیف، کمتر اعتماد میکنند و این موجب از دست رفتن مشتری میشود.
مثالهایی از UI
ظاهر منو چگونه است؟
رنگ دکمهی جستجو با رنگ اصلی سایت و رنگ اصلی سایت با رنگ سازمانی هماهنگ باشد .
باکس مربوط به بنرها تبلیغاتی چگونه طراحی شوند؟ توجه نکردن به این موضوع موجب خستگی کاربر و در نتیجه از دست دادن کاربر میشود.
UX چیست؟
UX مخفف عبارت User Experience Design به معنای طراحی تجربهی کاربری است که این تجربه هرچی بهتر باشد موجب افزایش کاربران شما میشود. به احساسات و راحتی کاربر حین کار کردن با اجزای مختلف سایت گفته میشود و جوانب تعامل کاربر و اینکه کاربر بتواند به راحتی کار خود را در سایت انجام دهد با هر بخش را در نظر میگیرد. اینکه در طراحی سایت ما هر بخش به راحتی در دسترس کاربران قرار بگیرد و برای کار کردن با هر قسمت آسودگی و راحتی کاربر در نظر گرفته شود چرا که این خود نیز موجب دائمی شدن مشتری خواهد شد و و قطعا کاربر دوباره به سایت شما برمیگردد اینها مسائلی از طراحی UX هستند که حتما در طراحی سایت باید درنظر گرفته شود.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
مثالهایی از UX
- • در منو چه گزینههایی قرار داده شوند بطوری که کاربر گمراه نشود.
- • باکس جستجوی کجای صفحه قرار بگیرد تا کاربر دسترسی راحت به آن داشته باشد.
- • بنرهای تبلیغاتی کجای صفحه سایت باشند این یک مورد مهم میباشد چرا که در صورت درست انجام نشدن اینکار کاربر از سایت شما خسته شده و شما یک طراحی سایت ناموفق داشته اید.
تفاوت UI و UX در چیست؟
همانطور که تا اینجای مقاله توضیح داده شد، این دو اصطلاح دو مفهوم متفاوت از هم دارند اما بسیاری از مواقع توسط افراد مختلف با هم اشتباه گرفته میشوند اما این را باید بگوییم که ui ux به صورت مستقیم به هم ارتباط دارند. در طراحی سایت یا نرم افزار UI به ظاهر سایت میپردازد در اصل سایت را کاربر پسند میکند. درحالی که UX هماهنگی طراحی با نیازهای کاربر را بررسی میکند پس به صورت مستقیم با هم در ارتباط هستند و موجب افزایش وفاداری کاربران و بالابردن نرخ تبادل میشود. این بزرگترین تفاوت UI و UX است .
برای باز کردن بیشتر مفهوم به سراغ یک مثال میرویم. برای مثال ما قصد داریم بخش فیلتر محصولات را در وبسایت قرار دهیم تا کاربران با فیلتر کردن، به طور سادهتر محصول مشخصی را بیابند تا نخواهند وقت زیادی را صرف اینکار بکنند و این عامل خود نیز موجب جذب کاربر به سایت میشود. حتماً تا به حال حین خرید اینترنتی از این فیلترها استفاده کردهاید و ممکنه خیلی وقت ها از این ماجرا ناراضی بودید که ویژگی مورد نظر شما در اون فیلتر نبوده است.
در فیلتر اینکه ظاهر هر فیلد، نحوهی نمایش گزینهها و… چگونه باشد به طراحی UI ارتباط دارد اما اینکه چه گزینههایی در این فیلتر قرار داده شود تا کاربر زودتر به محصول مدنظر خود برسد، بخش فیلتر محصول در کجای صفحه قرار بگیرد به UX ارتباط دارد در یک طراحی سایت موفق هردو این عوامل درنظر گرفته شده.
متفاوت اما جداییناپذیر!
گرچه این دو مفهوم معنایی مجزا دارند اما در طراحی این دو مکمل هم هستند شو اجرایی کردن هیچ کدام بدون وجود ان یکی امکان ندارد و به کمک هر دو مورد میتوان طراحی زیبا و کاربردی داشت و همچنین یک طراحی سایت هدفمند با جذب کاربر و مشتری فراوان. ممکن است با وبسایتی مواجه شده باشید که از نظر ظاهر بسیار جذاب به نظر برسد اما موقع کارکردن با آن نظرتان به کلی در مورد سایت تغییر کند! مثلا اگر بخواهید یک مقالهی مشخص از آن سایت را بیابید ولی دکمهی جستجو را پیدا نمیکنید! آن وقت است که ارزش UX طراحی مهم به نظر میرسد و هزینه طراحی سایت این چنین سایت ها بسیار پایین است چرا که بدون هیچ هدفی طراحی سایت انجام شده و به اهداف خود نمیرسد.
نکتهی قابل توجه این است UI و UX دو بعد جدایی ناپذیر طراحی هستند پس هر دو مورد باید به نحو احسن انجام شود. زمانهای زیادی پیش میآید برای داشتن تجربهی کاربری بهتر باید رابط کاربری و ظاهر را تغییر داد و هر تغییری در UI در تجربهی کاربری تاثیر دارد پس به هر دو مورد توجه بسیاری کنید .
نتیجه: با وجود تفاوت UI و UX در مفهوم اما این دو به صورت مکمل عمل میکنند. فقط با داشتن UX و UI مناسب میتوانید نظر کاربر را جذب کرده و اهداف خود را در سایت به واقعیت برسانید پس از داشتن ui , ux چشم پوشی نکنید چرا که سایت شما تعیین کننده آینده شماست.
مراحل انجام پروژه های طراحی UX چیست ؟
به عنوان یک شرکت خلاق در طراحی UX، مطمئن هستیم که بارها از شما پرسیده شده است “مراحل انجام پروژه های UX شما چیست؟ مراحل آن چه تعداد و چه هستند؟” یک دلیل ساده برای محبوب بودن این سوال در میان طراحان وجود دارد: روند انجام یک پروژه، سنگ بنای طراحی UX بوده و یکی از جنبه های موفقیت یا شکست در طراحی UX به حساب می آید. فقدان یک فرایند طراحی UX قوی، مثل حرکت با چشمان بسته می ماند. از سوی دیگر، یک فرایند واضح و مختصر UX، امکان ایجاد تجربیات شگفت انگیز برای کاربران را فراهم می آورد و این تجربه خود نیز باعث افزایش کاربر و فروش شما میشود.
در این مقاله از مجموعه مقالات کاربردی UX به صورت کلی، فرایند انجام پروژه های UX و ترتیب انجام آن را توضیح دادیم . همچنین روش هایی که توسط طراحان UX در هر فاز می تواند مورد استفاده قرار گیرد را نیز در ادامه خواهیم دید.
پاسخ به این سوال این است: بستگی دارد. مراحل انجام پروژه های UX در این علم از قبل طراحی شده و وجود دارد، اما هر کس با شیوه خود آن را انجام می دهد یعنی انجام آن در هر شرکت با توجه به طراحان همان شرکت مشخص میشود. دلیل این اتفاق این است که مراحل انجام یک پروژه UX به شدت به نوع پروژه بستگی دارد و همچنین ارتباط مستقیم با کاربر هدف شما دارد. پروژه های مختلف نیاز به رویکردهای متفاوت دارند: رویکرد در یک طراحی سایت شرکتی متفاوت از شیوه طراحی یک برنامه سرگرم کننده است. با وجود اینکه عملکرد های خاصی وجود دارند که طراحان UX باید برای تمام پروژه ها انجام دهند(مانند پژوهش در رابطه با محصول قبل از حرکت به سمت نمونه سازی)، در هر بخش از فرآیند اصولی وجود دارد که باید برای همان پروژه خاص طراحی شود و این فرایند زمانبر است اما در دات وب ما کیفیت را فدای سرعت نمیکنیم.
به شکل کلی، مراحل هر پروژه UX باید شامل موارد زیر باشد :
– تعریف محصول
یکی از مهمترین مراحل انجام پروژه های UX که در واقع قبل از آغاز طراحی UX انجام می شود تعریف محصول است این مرحله حکم پی ساختمان را دارد. قبل از اینکه بتوانید یک محصول را تولید کنید، باید زمینه وجود آن محصول را درک کنید همچنین نیاز مشتری را به خوبی درک کنید. مرحله تعریف محصول، موفقیت آن را تضمین می کند پس در این مرحله اصلا نباید عجله کرد. در این مرحله، طراحان UX و ذینفعان در بالاترین سطح ممکن درباره محصول ایده پردازی می کنند و پس ازاتمام وارد فاز بعدی میشیم.
این مرحله معمولا شامل موارد زیر است :
– تحقیق در مورد محصول
خب از این جا به بعد وارد فاز دوم میشویم ، بعد از اینکه ایده محصول تعریف شد، تحقیقات محصول(که به طور طبیعی شامل تحقیقات کاربر و بازار می شود) نیمه دیگر اساس یک طراحی عالی را فراهم می کند. تحقیقات مناسب به شما آگاهی بخشیده و این واقعیت که در مراحل اولیه طراحی انجام می شود، باعث صرفه جویی میزان زیادی از منابع(زمان و پول) در مسیر تولید خواهد شد چرا که در نتیجه در آینده نیاز به تغییرات کمتری می باشد و هرچی این تغییر بیشتر باشد قطعا شما نیاز به صرف منابع بیشتری دارید.
این مرحله احتمالا متغییر ترین مرحله در کل پروژه ها است چرا که بر اساس پیچیدگی محصول، زمان بندی، منابع موجود و بسیاری از عوامل دیگر متفاوت است و نیمتوان یک موضوع مشخص برای ان بیان کرد.
این مرحله معمولا شامل موارد زیر است :
تجزیه و تحلیل
از اینجا به بعد وارد فاز سوم میشویم هدف از مرحله تحلیل کسب بینش از طریق اطلاعات جمع آوری شده در طول مرحله تحقیقات محصول است و با اینکار به یک جمعبندی میرسیم. ضبط، سازمان دهی و نتیجه گیری از آنچه که کاربران می خواهند، فکر می کنند، نیاز دارند، به طراحان UX در درک “چرایی” این خواسته ها، افکار، نیاز ها کمک می کند و موجب طراحی سایت بهتر با استاندارد ux میشود . در طی این مرحله، طراحان معتبر بودن فرضیات صورت گرفته را تایید می کنند.
4- طراحی
هنگامی که انتظارات کاربران از محصول مشخص شد(اهداف و احساسات آنها مشخص شده و بدانند چگونه تمایل به استفاده از محصول را دارند)، طراحان UX وارد مرحله طراحی می شوند. این مرحله، مرحله ای است که به شدت نیاز به همکاری داشته و تکرار شونده است به این معنی که باید مدام به عقب برگشته تا ایده ها و مفروضات را بررسی کنند چرا که پیاده سازی ایده ها و اطلاعات جمع آوری اگر بهصورت دقیق انجام نشود موجب شکست خوردن پروژه طراحی سایت یا هر نرم افزار دیگری میشود .