نقد و بررسی اجمالی
فرق طراحی UI و UX در چیست؟
طراحی UX/UI با یکدیگر متفاوت هستند و نباید آن دو را یکسان دانست. در واقع برای طراحی سایت یا اپلیکیشن از UI در طراحی ظاهر سایت استفاده می شود. اما برای هماهنگی طراحی با نیازهای کاربر باید از طراحیUX استفاده کرد تا باعث افزایش رضایت کاربران و مشتریان شود.
به عنوان مثال سایتی را در نظر بگیرید که در آن یک بخش فیلتر محصولات در نظر گرفته شده تا کاربران راحت تر بتوانند محصولات موردنظر خود را پیدا کنند. همان طور که می دانید در فیلتر افراد می توانند گزینه های مختلف نظیر برند، رنگ و غیره را مشخص کنند تا محصولات مشابه زودتر یافت شوند؛ بنابراین طراحان باید فکر کنند که در این بخش چه مواردی را قرار دهند تا دسترسی راحت تر باشد.
طراحی رابط کاربری چیست؟
مخفف عبارت User Interface Design واژه UI است که اشاره به طراحی رابط کاربری دارد. طراحی UI مربوط به طراحی بخشی از سایت یا اپلیکیشن می شود که کاربر می تواند آن را مشاهده کند و اغلب شامل موارد گرافیکی خواهد بود. به طور کلی می توان گفت طراح بخش UI باید جلوه مناسبی برای وب سایت طراحی کند. گرافیست های سایت و برنامه نویسان وظیفه طراحی رابط کاربری و پیاده سازی آن را برعهده دارند. طراحی رابط کاربری اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا به طور مستقیم با کاربران در ارتباط است و می تواند نظر آن ها را جلب نماید. به عنوان مثال می توان گفت UI به ظاهر منو و رنگ دکمه جستجو نسبت به رنگ اصلی سایت مربوط می شود که همگی می توانند جلوه و ظاهر سایت را بسیار جذاب تر و زیباتر کنند.
طراحی تجربه کاربری چیست؟
مخفف عبارت User Experience Design واژه UX است که به طراحی تجربه کاربری اشاره دارد. احساسات و تجربه کاربری که مخاطبان در حین کارکردن با سایت و اپلیکیشن شما دارند، همگی مربوط به تجربه کاربری خواهند شد؛ بنابراین وب سایتی که طراحی می کنید باید طوری باشد که دسترسی هر بخش برای کاربران به راحتی مقدور شود و بتوانند به کمک طراحی UX موارد موردنظر خود را در کمترین زمان ممکن پیدا کنند.
لازم به ذکر است که UX به هدایت کاربر نیز مرتبط می شود؛ زیرا کاربران را به صفحه موردنظر خود هدایت می کند. بُعد دیگر طراحی UX مربوط به مدیریت و هدایت کاربر بوده که از لحظه ورود تا زمانی که محصول خریداری می شود یا اهداف دیگر کاربر را همراهی خواهد کرد. به عنوان مثال این که در منو چه گزینه هایی وجود دارند یا باکس جستجو در کجای صفحه قرار گرفته است، همگی اشاره به طراحی UX دارند.
بخش های اصلی طراحی تجربه کاربری
- محتوای مناسب و کاربردی: علت مراجعه کاربر به یک وب سایت یا برنامه، پیدا کردن محتوای موردنظر است؛ بنابراین باید محتوای کاربردی و مناسب در طراحی تجربه کاربری در نظر گرفته شود.
- معتبر بودن محتوا: مهم ترین اصل در تجارت و کسب و کار جلب رضایت و اعتماد مشتریان و کاربران است؛ بنابراین باید محتوایی معتبر ارائه شود تا چنین هدفی حاصل گردد.
- استفاده ساده: مسئله بعدی استفاده ساده است یا به بیان دیگر محصول به سادگی به دست مخاطب برسد که مهم ترین اصل در بازاریابی محسوب می شود.
- کاربرد پذیری: برای ایجاد تجربه کاربری مطلوب لازم است سیستم طوری طراحی شود که کاربر به راحتی بتواند موارد موردنظر خود را از طریق دکمه ها، دسته بندی یا بخش های دیگر یافت کند.
- طراحی ظاهری: طراحی ظاهری که بتواند با وجود انتخاب رنگ بندی هوشمندانه، آراستگی ظاهری، فونت های مناسب و همچنین تصاویر گرافیکی جذاب تجربه خوبی برای کاربران داشته باشد، جزو اهداف UI است؛ در نتیجه میتوان فهمید که UI زیر مجموعه ای از UX است.
- در دسترس بودن: محصول یا خدماتی که در اختیار مخاطبان قرار می دهید، باید همیشه در دسترس باشند. مثلاً اگر کاربر به سایت شما مراجعه کند و با خطاهای سرور یا سایر خطاهای مختلف سیستم روبرو شود، ممکن است اعتماد خود را از دست بدهد و دیگر به سایت شما برای خرید مراجعه نکند؛ بنابراین همیشه باید از در دسترس بودن محتوا، نمایش صحیح سایت در مرورگرهای مختلف و همچنین سرعت بارگذاری مناسب اطمینان داشته باشید تا بتوانید کاربران خود را جذب کنید.
چرا سازمان ها نیاز به UX/UI دارند؟
امروزه با وجود پیشرفت تکنولوژی و رشد اینترنت فعالیت در فضای مجازی برای تمامی سازمان ها و شرکت های مختلف خصوصی و دولتی یک امر ضروری محسوب می شود که مشتریان بتوانند از خدمات و محصولات سازمان ها بسیار راحت تر استفاده کنند. با وجود این امکانات دیگر نیازی به مراجعه حضوری برای تعامل نخواهد بود و تقریباً تمامی کارها به صورت آنلاین از طریق طراحی اپلیکیشن های مختلف یا وب سایت ها انجام می شود. در این راستا و برای تحقق اهداف مختلف یک کسب و کار حضور طراح UX/UI برای طراحی حرفه ای اپلیکیشن یا وب سایت ضروری است. این طراحان باید وظایف خود را بشناسند و به درستی آن ها را انجام دهند.
کدام سازمان ها به استخدام طراح UI/UX نیاز دارند؟
همان طور که گفته شد تمامی سازمان ها نیاز به حضور یک طراح UI و UX دارند؛ اما سازمان هایی که در حوزه فناوری فعالیت می کنند و محصولات یا خدمات خود را بر پایه فناوری ارائه می نمایند، باید به طور ویژه ای به این مسئله دقت داشته باشند و حتماً در کنار خود طراحUX/UI استخدام نمایند. اما سازمان های دیگر که در زمینه فناوری فعالیت نمی کنند، می توانند این دسته از کارهای خود را به متخصصان خارج از سازمان بسپارند. از جمله سازمان هایی که به استخدام طراح UX/UI نیاز دارند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شرکت های فعال در زمینه طراحی وب سایت و اپلیکیشن
- مراکز و سازمان های آموزشی
- شرکت های متخصص در طراحی رابط و تجربه کاربری
- مؤسسات مالی و بانک ها
- شرکت های تولیدی
- فروشگاه های اینترنتی
- سازمان های فعال در زمینه بهداشت و سلامت
- ناشران و رسانه ها
- سازمان های ارائه دهنده خدمات عمومی
همکاری طراحان UI/UX با یکدیگر
همان طور که گفته شد برای تصمیم گیری در مورد ظاهر و رابط کاربری طراح UI تصمیم گیری می کند و نحوه عملکرد رابط کاربری جزو وظایف یک طراح UX است. این دو مورد کاملاً به یکدیگر مرتبط هستند و در واقع تکمیل کننده دیگری محسوب می شوند؛ بنابراین باید طراحان UI و طراحان UX در کنار یکدیگر برای ارتقای وب سایت یا اپلیکیشن تلاش کنند.
حتی کسی که به عنوان طراح UX استخدام می شود، می تواند مهارت های طراحیUI را نیز داشته باشد و از آن در زمینه کاری خود استفاده کند و این مسئله در مورد طراحان UI نیز صدق می کند به همین خاطر اغلب کسانی که در این حوزه فعال هستند، مهارت لازم برای طراحی UX و UI را دارند و این نوع شغل مجزا را با عنوان طراحیUX/UI معرفی می کنند. این که تیم های طراحی UI و UXیکی باشند، توسط سازمان تعیین می شود و می تواند سیاستی برای استخدام در نظر بگیرد. معمولاً در سازمان های بزرگ تر که به کارهای حرفه ای و تخصصی نیاز است، تیم های طراحی رابط کاربری و طراحی تجربه کاربری به صورت مجزا از یکدیگر فعالیت می کنند.
مزایای شغل طراحی UI/UX
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و رشد اینترنت امروزه طراحی UX و UI بازار کار بسیار خوبی را از آن خود کردند که فرصت های شغلی مناسب و درآمد بسیار بالا را برای طراحان فعال در این زمینه رقم می زنند؛ بنابراین اگر کسی بتواند در این حوزه جایگاه مناسبی پیدا کند، آینده شغلی بسیار درخشانی خواهد داشت.
استخدام طراح UI/UX دورکاری
که دورکاری از جمله مزایای شغل طراحیUI و UX است که مزیت های زیر را خواهد داشت:
- از رفت و آمدهای غیرضروری و هزینه بر جلوگیری می کند.
- در وقت و انرژی صرفه جویی می شود.
- باعث افزایش بازدهی کاری می شود.
- طراح می تواند به صورت دورکاری و در محیط خانه به فعالیت خود رسیدگی کند.
- وظایف و مسئولیت های شغلی طراح طراحی رابط کاربری (UI)
- کسی که به عنوان طراح UI فعالیت می کند، باید وظایف زیر با به درستی انجام دهد:
- برای جمع آوری داده های مرتبط باید در رابطه با کاربران و نیازهای آن ها تحقیق کند.
- این افراد باید با اعضای تیم طراحی تجربه کاری و همچنین تیم فنی طراحی سایت و اپلیکیشن در مورد فعالیت های خود مشورت کنند.
- باید طراحی گرافیکی عناصر رابط کاربری مرتبط با پروژه را با بروزترین تجهیزات و دانش دنیا انجام دهند.
- برای نمایش و ارائه طراحی خود می توانند از نقشه های سایت، فلوچارت های فرآیند و سایر ملزومات استفاده کنند.
- عناصر رابط کاربری را طراحی نمایند.
- عملکرد محصول را به تصویر کشند.
- طراحی های انجام شده را به تیم طراحی و جایگاه های بالا دست ارائه دهند.
- مطابق بازخورد کاربران به بازبینی و اصلاح طرح بپردازند.
- طراحی های خود را مطابق با اهداف کسب و کار و جامعه هدف انجام دهند.
- برای گرفتن بازخورد از مخاطبان تست های کاربری انجام شود.
- از جدیدترین موضوعات برای طراحی رابط کاربری مطلع باشند.
وظایف و مسئولیت های شغلی طراح تجربه کاربری (UX)
شخصی که به عنوان طراح تجربه کاربری استخدام می شود، باید بتواند وظایف و مسئولیت های زیر را به صورت دقیق انجام دهد:
- نسبت به ویژگی های محصول و علایق کاربر شناخت کامل داشته باشد.
- آزمون های قابل استفاده بودن و قابل فهم بودن را اجرا نماید.
- اطلاعات مرتبط را جمع آوری کند.
- در مورد کاربری و داده های کارآمد تحقیق کند.
- مدل تعاملی صحیح را تعریف کرده و موفقیت آن را مورد بررسی قرار دهد.
- بر اساس نیازهای کاربران نمونه های اولیه طراحی نماید.
- برای حل مشکلات روش های خلاقانه به کار گیرد.
- برای آن که یک طراحی بی نقص و جذاب داشته باشد، می تواند با طراحان رابط کاربری در ارتباط باشد.
- ایده های طراحی و پیش نمونه ها را می تواند با تعامل توسعه دهندگان محصول بدست آورد.
- نسبت به موضوعات مهم در حوزه طراحی تجربه کاری و محصولات رقبا مطلع باشد.
نکته مهم در مورد طراحی UX/UI
همان طور که در مطالب فوق ذکر شد این دو طراحی مفاهیم کاملاً مجزایی دارند؛ اما به عنوان دو مکمل در نظر گرفته می شوند که هیچگاه از هم جدا نخواهند بود و در کنار یکدیگر می توانند یک طراحی بی نقص و کاربردی انجام دهند. ممکن است شما با وب سایت هایی مواجه شوید که از نظر ظاهری زیبا و جذاب باشند اما وقتی به دنبال هدف خود در آن وب سایت هستید نظرتان کاملاً عوض می شود؛ زیرا کاربری مطلوبی را برای شما نخواهد داشت؛ بنابراین اگر قرار است ظاهر زیبای سایت حفظ شود، باید تمامی امکاناتی که می تواند احساس خوشایند از تجربه کاربری برای مخاطبان داشته باشد نیز در نظر گرفته شوند تا در تحقق اهداف کسب و کار عمل کنند.
سخن پایانی
در مطالب فوق ما سعی کردیم آنچه لازم است در مورد طراحی UI/UX بدانید را بررسی کنیم تا بیشتر با این نوع طراحی ها و مشاغل این چنینی آشنا شوید. اگر فکر می کنید وب سایت کسب و کار شما نیاز به این نوع طراحی ها دارد، می توانید همین حالا با کارشناسان مجموعه دات وب در ارتباط باشید تا در جهت تحقق اهداف با شما همکاری کنند.
دیدگاهی یافت نشد ، اولین نفری باشید که برای طراحی UI/UX دیدگاه ثبت میکند
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری شوید
ورود به حساب کاربری