کنترل پنل پلسک ( plesk )
- DOTWEB
پلسک چیست ؟!
کنترل پنل پلسک یک نرم افزار تحت سرور است که به ما اجازه میدهد منابع فیزیکی سرورها را به اشتراک گذاشته و از آنها به وسیله رابط گرافیکی تحت وب، بهره برداری نماییم. Plesk نام کوتاه شده Parallels Plesk Panel است.
کنترل پنل پلسک یکی از انواع کنترل پنل های هاست است که میتواند بر روی سیستم عاملهای ویندوز و لینوکس نصب شود. دقیقا به همین علت شما میتوانید بدون نگرانی از نوع سیستم عامل سرویس میزبانی (هاست) خود اقدام به نصب وردپرس (که سادهترین مرحله در شروع کسب و کار آنلاین است) جهت طراحی وب سایت نمایید البته گاهی از مواقع نصب وردپرس بر روی پلسک به مشکلاتی بر میخورد که این مشکلات هم نیز قابل حل میباشد.
معمولا وقتی اسم پلسک به گوش میرسد که بحث در مورد cPanel باشد. cPanel نام کنترل پنل تحت سیستمعامل لینوکس است که یکی از رقبای اصلی و قدیمی پلسک، محسوب میشود. (برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله cpanel چیست را مطالعه کنید.)
هاست پلسک چیست ؟
احتمالا برای شما این سوال مطرح شده است که هاست Plesk چیست و اصطلاح هاست ویندوز پلسک و هاستلینوکس پلسک، به صورت کلی به چه معناست؟
شرکتهای میزبانی وب، پکیجهای خود را براساس منابع و عملکرد به فروش میرسانند. اما برای خیلی از افراد نوع کنترل پنل ارائه شده، یک عامل بسیار مهم در انتخاب پکیج سرویس میزبانی وب است.
به سرویسهای میزبانی وب یا هاستهایی که از این کنترل پنل استفاده میکنند، در اصطلاح هاست پلسک نامیده میشوند کنترل پنل پلسک امکاناتی زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
تاریخچه کنترل پنل پلسک
این نرم افزار اولین بار در سال ۲۰۰۱ در روسیه توسط شرکت Plesk منتشر شد و در سال ۲۰۰۳ به شرکت SWSoft فروخته شد که در سال ۲۰۰۸ به Parallels تغییر نام یافت و در دسامبر ۲۰۱۵ به یک نهاد تجاری جداگانه تبدیل شد.
معرفی اجمالی
Plesk یک نرم افزار اتوماسیون اداری میزبانی تجاری است که برای ارائه دهندگان خدمات میزبانی وب مبتنی بر لینوکس و ویندوز طراحی شده است و به مدیران سرور اجازه می دهد از طریق یک رابط کاربری گرافیکی بتوانند سایت جدید، نمایندگی فروش، حساب های ایمیل و رکورد های DNS را کنترل کنند.
Plesk برای نصب و مدیریت سیستم های میزبانی وب و برنامه های مورد نیاز در یک سرور اختصاصی طراحی شده است.
همچنین مدیران می توانند پنل کنترل هاست برای مشتریان ایجاد کنند و یا پارامتر های تخصیص منابع برای دامنه های مختلف و یا مشتریان تعیین کنند این قابلیت در کنترل پنل سی پنل دیده نمیشود.
سطح سازگاری بسیار بالا
پلسک در سیستم عامل های لینوکس و یونیکس و ویندوز قابل اجرا و استفاده است. در سیستم عامل لینوکس ردهت، دبیان، فدورا، CloudLinux، اوبونتو و CentOS و نسخه های مختلف ویندوز ۲۰۰۳، ۲۰۰۸، ۲۰۰۸ R2 و ۲۰۱۲ پشتیانی میشود. همچنین قابلیت پشتیبانی از چندین سرویس دهنده وب / پایگاه داده از جمله مایکروسافت IIS، Microsoft SQL Server، MySQL، آپاچی، تامکت، و Nginx راداراست. نسخه های مختلف از PHP همچون PHP7 و نیز Perl, CGI-BIN، جاوا، Ruby، پایتون و .NET را نیز پشتیبانی می کند.
پشتیبانی از لینوکس و ویندوز
شاید برخی اینطور تصور کنند که کنترل پنل cPanel قابلیتهای بیشتری نسبت به سایر کنترل پنلها دارد؛ اما اگر هاست شما ویندوزی باشد تکلیف چه میشود؟! cPanel تنها برای هاست لینوکس کاربرد دارد؛ اما Plesk را میتوان علاوه بر لینوکس برای هاست ویندوز نیز استفاده کرد. به همین دلیل، اگر احتمال میدهید که در آینده از هاست ویندوزی استفاده میکنید، بهتر است به فکر کنترل پنل Plesk باشید! البته که در تمام مواقع استفاده از پلسک توصیه نمیشود و در برخی از مواقع باید از سی پنل و یا دایرکت ادمین استفاده شود.
امنیت بالا
این کنترل پنل بسیار امن است و با داشتن یک سیستم حفاظتی قدرتمند، سرور شما را از اسپم محافظت میکند. بهصورت مداوم اسکن سرور با نرم افزار Fail2ban برای جلوگیری از حملات سرور و از بین بردن فعالیتهای مخرب، انجام میشود. شما میتوانید از طریق فایروال پلسک آدرس IP متعلق به هکرها را مسدود کنید.
فایروال ModSecurity در این کنترل پنل نیز امکان ایجاد role های جدید فایروال را فراهم میکند. پلسک جهت رمزگذاری و ارتباط امن از SSL استفاده میکند و آدرس دسترسی به این کنترل پنل با https است پس میتوان گفت که پلسک از امنیت بالایی برخوردار است.
امکانات نسخه جدید پلسک
- پشتیبانی از نسخه های جدید php، phpmyadmin و .net
- رابط کاربری جدید برای اپلیکیشن موبایل
- پشتیبانی از زبان های مختلف و اضافه شدن چندین زبان جدید
- تغییراتی در مدیریت دیتابیس مانند پشتیبانی از MariaDB 10 و تعیین role برای یوزرهای mysql
- اعمال تغییرات در سرویس ایمیل مانند پشتیبانی از Dovecot، حفاظت از اسپم خروجی، غیرفعال کردن mail سرویس برای دامنه های شخصی
سازگاری با برنامههای دیگر
کنترل پنل پلسک طوری طراحی شده است که با برنامههای محبوب مانند وردپرس و آمازون سازگار بوده و در سیستمعاملهای لینوکس، یونیکس و ویندوز قابل اجرا و استفاده است.
پلسک در سیستم عامل لینوکس ردهت، دبیان، فدورا، CloudLinu، اوبونتو و Cent Os و نسخههای مختلف ویندوز ۲۰۰۳، ۲۰۰۸، ۲۰۰۸ R2 و ۲۰۱۲ پشتیانی میشود. همچنین قابلیت پشتیبانی از چندین سرویسدهنده وب / پایگاه داده از جمله مایکروسافت IIS، مایکروسافت SQL، MySQL، آپاچی، تامکت، و Nginx را دارا است.
سازگاری با موبایل
در دنیایی که تلفن همراه به جزء جداییناپذیر زندگی ما تبدیل شده است، مدیریت وبسایت با کمک موبایل نیز بسیار هوشمندانه خواهد بود. سازندگان Plesk این امکان را فراهم کردهاند که از طریق موبایل نیز بتوان کارهای مرتبط با مدیریت هاست سایت را به راحتی هر چه تمامتر انجام داد و این مورد را میتوان یکی از قابلیت های مهم در پلسک نام برد.
با استفاده از این امکان شما می توانید وضعیت سرور را با موبایلتان بررسی کنید و در صورت بروز مشکل در سرور، فوراً مطلع شده و اقدامات لازم جهت رفع مشکل را انجام دهید. بهعنوان نمونه، امکان بررسی لود سرور، وضعیت رم و فضای استفاده شده، uptime و وضعیت سرویسهای مختلف سرور، از این طریق امکانپذیر است و این قابلیت میتواند به شما در مدیریت سرورتان کمک بسیاری زیادی بکند.
دیریت انتقال
ابزارهای مهاجرت در این کنترل پنل، امکان انتقال سریع و خودکار اطلاعات کامل اکانتها یا اجزای مختلف آنها، مانند ایمیلها، دیتابیس، فایلها و … را در سرورهای متفاوت فراهم میکند.
پشتیبانگیری، بازگردانی و زمانبندی
پلسک امکان تهیه نسخه پشتیبان، بازگردانی تمام یا بخشی از اطلاعات و همچنین امکان انتقال از طریق ftp به فضای دیگری خارج از هاست را فراهم میکند. قابلیت Schedule آن نیز امکان تعریف زمانبندی پشتیبانگیری را برای کاربران مقدور می کند
معایب پلسک
هزینه بالا
گران بودن لایسنس پلسک نسبت به سایر کنترل پنلها نکتهای است که باید به آن توجه کنید.
سرعت پایین
سرعت بارگذاری پلسک در مقایسه با سی پنل کمتر است و حتی ظاهر آن برای افراد مبتدی ممکن است کمی گیجکننده باشد و برای مثال برای نصب وردرپرس در پلسک یمقدار باید حوصله به خرج دهید.
متن باز نبودن
پلسک Open Source نیست و همین موضوع شاید کمی موی دماغ کاربران حرفهایتر شود. این مورد، انعطافپذیری این کنترل پنل را نیز تحت تاثیر قرار میدهد!