کنترل پنل سی پنل ( cpanel )
- DOTWEB
سی پنل چیست؟
سی پنل (Cpanel) یکی از محبوب ترین کنترل پنلهای میزبانی وب یا همان وب هاستینگ است. سی پنل مبتنی بر سیستم عامل لینوکس میباشد و شناخته شدهترین ابزار برای مدیریت سرورها و هاستهای لینوکسی در سراسر جهان میباشد.
از مهمترین دلایل محبوبیت این کنترل پنل آمریکایی میتوان به سهولت استفاده از آن اشاره کرد. رابط کاربری ساده و کاربردی به راحتی تمام خدمات را در یک مکان واحد تجمیع کرده و امکان مدیریت آن را برای کاربر فراهم می کند به همین دلیل است که بسیاری از افراد به جای استفاده از دایرکت ادمین از سی پنل استفاده میکنند.
با سی پنل چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟
همانطور که قبلاً هم اشاره کردم، با سی پنل میتوانید بهسادگی فضای میزبانی وب خود را مدیریت کنید؛ اما بیایید کمی دقیقتر شده و با چند مورد بسیار کاربردی آشنا شویم:
- مدیریت پایگاه دادهها
- بکاپ گرفتن از وبسایت
- نصب برنامههای جانبی روی سرور
- چک کردن پهنای باند استفاده شده
- اضافه کردن دامنههای مختلف به هاست
- نصب ساده سیستم مدیریت محتوا (مثلا وردپرس) روی هاست
- مدیریت DNS
- تنظیم کردن ایمیلهای سایت
- اعمال تنظیمات امنیتی مختلف
- نصب پایگاه داده (دیتابیس) جدید
- آپلود کردن آسان فایلها روی سرور
- و بسیاری کاربرد دیگر که میتوانید از آنها استفاده کنید
مزایا و معایب سی پنل
امکانات ابزار cPanel به مواردی که در بخش قبل اشاره کردیم، محدود نمیشود و کاربردهای زیادی دارد. زمانی که شما کار با ابزار سی پنل را شروع میکنید، میتوانید بر حسب نیاز خود، از امکانات آن استفاده کنید. این نکته را در نظر بگیرید که شما به جز کنترل سی پنل، انتخابهای دیگری مانند کنترل پنلهای دایرکت ادمین و پلسک هم دارید. بنابرای لازم است با نقاط قوت و ضعف هر کدام آشنا شوید، تا بتوانید درستترین انتخاب را داشته باشید.
در ادامه مزایا و معایب این ابزار محبوب را معرفی و بررسی خواهیم کرد.
مزایای سی پنل عبارت است از :
- یادگیری آسان
- استفاده راحت
- رابط کاربری مناسب
- سازگار با تمامی مرورگرهای وب
- منابع آموزشی گسترده و در دسترس
- پشتیبانی قوی
- قابلیت نصب خودکار
- پشتیبانی از IPV6
همچنین به شما پیشنهاد می شود که درباره کنترل پنل دایرکت ادمین بخوانید و بیشتر با مزایا دایرکت ادمین اشنا بشید
معایب سی پنل عبارت است از:
- تحریم دامنههای .ir
- ریسک بالای از بین رفتن تنظیمات مهم (با اعمال تنظیمات جدید)
- سردرگمی هنگام استفاده (به دلیل امکانات زیاد ابزار در صورت نداشتن تخصص)
- ضعف امنیتی در نسخه کرک شده cPanelکه در ادامه به صورت دقیق به امنیت سی پنل اشاره خواهیم کرد
با cPanel نگران امنیت سایتتان باشید!
متاسفانه ما ایرانیها، اینجا هم تحریم هستیم؛ به دلیل تحریم ایرانیان از سمت شرکت cPanel و بلاک شدن IP های ایرانی، تنها راهی که میماند استفاده از نسخه کرک شده (Null) سی پنل است.
درست است که استفاده از نسخه کرک شده بدون دردسر است؛ اما نباید ضعفهای امنیتی آن را فراموش کنیم. روی نسخه کرک شده هیچ آپدیتی انجام نمیشود و خب مشخص است که در بلندمدت همین موضوع چقدر امنیت شما را به خطر میاندازد و امکان از دست دادن اطلاعات را به شما میدهد.
طبق بازخوردهایی که ما تا کنون گرفتیم، مشکلات زیر در cPanel های کرک شده (روی هاستهای ایران)، بسیار تکرار شدهاند:
- داون تایم بالا
- مشکلات HTTPS
- از دست رفتن اطلاعات
- هک شدن اطلاعات سایت
چه جایگزینهایی برای سی پنل وجود دارد؟
بیش از ۱۰۰ تا کنترل پنل مختلف برای مدیریت هاست وجود دارد. حتی بعضی از شرکتهای ارائهدهندۀ خدمات میزبانی وبسایت، یک کنترل پنل اختصاصی برای کاربران خودشان طراحی کردهاند؛ اما دایرکت ادمین (Direct Admin) و پلسک (Plesk) دو مورد از کنترل پنلهای بسیار خوب و محبوب هستند که میتوانید بهجای سیپنل از آنها استفاده کنید میتوانید مقاله های دایرکت ادمین و پلسک را هم مطالعه کنید و سپس تصمیم به انجام کار بگیرید.
هر کدام از این کنترل پنلها دارای ویژگیهایی خاصی هستند که باید با آنها آشنا شوید تا متناسب با نیازهایتان یکی را انتخاب کنید.
ملزومات مورد نیاز برای نصب سی پنل چیست؟
تا اینجا دانستیم سی پنل چیست و چه کاربردهایی دارد. در این بخش موارد مورد نیاز برای نصب این ابزار را بررسی میکنیم تا ببینیم شما نیاز به چه امکاناتی دارید.
با در دسترس بودن مواردی که در ادامه معرفی میشوند، میتوان به نصب cPanel بر روی سرور اقدام نمود.
- داشتن سرور با IP ثابت و معتبر
- سیستم عامل CentOS نسخه 7 با ساختار 64 بیتی
- غیرفعال بودن فایروال و سایر سیستمهای امنیتی در هنگام نصب
- داشتن حداقل قدرت پردازشی 1GHz، رم 1 گیگابایت و 20 گیگابایت فضا
فایلها (Files)
در این بخش شما میتوانید با استفاده از اکانت FTP فایلهای مورد نظر خود را آپلود کنید. همچنین میتوانید با استفاده از این قسمت از فایلهای موجود در هاست یا سرور بکآپ تهیه کنید که گرفتن بک آپ یکی از مهمترین نیاز های سایت میباشد .
پایگاه داده (Database)
اگر وب سایت شما از سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس و جوملا استفاده میکند، حتما به دیتابیسها برای نگهداری و دسته بندی اطلاعات و مطالب موجود در وب سایت نیاز خواهید داشت شما در این کنترل پنل به پایگاه داده دسترسی دارید .
دامنه (Domain)
طراحان سایت و وبمسترها به طور دائم به استفاده از Subdomain، Addon domain، Redirect نیاز دارند. برای این منظور کنترل پنل سی پنل، در این بخش این امکانات را در اختیار کاربران قرار داده است و شما میتوانید از این قابلیت های سی پنل برای سایت خود استفاده کنید .
ایمیل (Email)
با توجه به نوع پکیجی که کابر تهیه کرده، ممکن است هاست، سرویس ایمیل نیز داشته باشد. از این بخش برای مدیریت ایمیلهای ایجاد شده روی یک سرویس استفاده میشود. با استفاده از این بخش شما میتوانید یک صندوق دریافتی بسازید و از طریق آن ایمیل ارسال کنید و میتوانید ایمیل مارکتینگ خود را از این طریق انجام بدید.
آمارگیرها (Metrics)
برای اطلاع از آمار بازدید سایت و سایر اجزای مهم سایت از این بخش استفاده میشود. با وجود اطلاع از آمارهایی مانند میزان مصرف پهنای باند، تعداد ورود کاربران به سایت و… میتوانید از بروز خطا و اشتباه جلوگیری کرده و زمینه را برای پیشرفت سایت خود فراهم کنید و همچنین آمار دقیق سایت خود را داشته باشید و بتوانید روند صعودی و یا نزولی سایت خود را ببینید.
ابزارهای تنظیماتی (Preferences)
از تنظیمات این قسمت میتوانید برای تغییر قالب، تغییر زبان، تغییر اطلاعات تماس، تغییر رمز حساب سی پنل، مدیریت حسابها و… استفاده کنید که میتوان گفت از قسمت های مهم سی پنل میباشد.
ابزارهای امنیتی (Security)
در این بخش میتوانید تنظیماتی مانند مسدود کردن دسترسی افراد خاصی به سایت، محافظت از پوشههای حاوی رمز عبور، مدیریت تنظیمات فایروال و… را انجام دهید.
ابزارهای نرم افزاری (Software)
به این موضوع دقت کنید که در این بخش ممکن است کاربر با نرم افزارهای مختلف روبرو شود و یا هیچ نرم افزاری را نبیند. که این موضوع به سرویس خریداری شده بستگی دارد. در این قسمت برای افرادی که قصد استفاده از ابزارهایی فراتر از ابزارهای موجود در سی پنل را دارند، نرم افزارهای جانبی قرار داده شده است.
ابزارهای پیشرفته (Advanced)
ابزارهای پیشرفته (Advanced)
در این بخش نیز میزان دسترسیها نسبت به پکیج خریداری شده متغیر است. امکاناتی مانند ابزارهای انجام خودکار دستورات لینوکس، پیگیری اشتباهات، نحوه فهرست کردن مطالب و… در این قسمت قرار دارند و شما میتوانید برای اینکه امکانات بیشتری را دارا باشید از این ابزار ها استفاده کنید.
و در انتها…
همانطور که گفتیم سی پنل، ابزاری اتوماتیک و بسیار قوی برای کنترل سیستم میزبانی است. این ابزار به سرورهایی اختصاص دارد که با سیستم عامل لینوکس فعالیت میکنند. کار کردن با cPanel بسیار ساده است و طرفداران زیادی دارد.
برای اطلاعات بیشتر در رابطه با استفاده از نوع کنترل پنل برای شما میتوانید از طریق صفحه تماس با ما با تیم ما در ارتباط باشید.