فریم ورک لاراول laravel
- DOTWEB
فریم ورک لاراول laravel
فهرست مطالب
زبان برنامه نویسی PHP یکی از برترین و محبوبترین و قدیمی ترین زبانهای برنامه نویسی در حوزه طراحی وب است. این زبان برنامه نویسی Framework های بسیار زیادی دارد که لاراول یکی از آنها است البته ناگفته نماند که این فریموورک تقریبا محبوب ترین فریموورک پی اچ پی میباشد. عاملی که فریم ورک لاراول را از سایر فریم ورکهای زبان PHP متمایز میسازد، ویژگیهای زیادی است که در ادامهی مقالهی فریم ورک لاراول چیست، بهطور کامل به توضیح هر کدام از آنها میپردازبم.
در حال حاضر اکثر شرکتهای ایرانی و حتی خارجی برای نیروی برنامه نویس به دنبال استخدام برنامه نویس لاراول هستند. پس اگر میخواهید بدانید علت محبوبیت و موفقیت فریم ورک لاراول چیست و چرا باید آن را انتخاب کنید، در ادامه این مقاله، با معرفی لاراول و مزایای آن نسبت به بقیه فریم ورکها، با مقالات آموزش برنامه نویسی دات وب همراه باشید.
Framework یا فریم ورک چیست؟
شاید ابتدا برای شما این سوال پیش بیاید که فریم ورک چیست؟ فریم ورک یا Framework در لغت به معنی چارچوب است به صورت خیلی ساده بخوایم فریموورک رو براتون توضیح بدیم به معنای کدهای چارچوب بندی شده است.
فریم ورک برنامه نویسی مجموعه ای از کتابخانهها، استانداردها، دیزاین پترنها و قوانین کدنویسی است که در بستر یک چارچوب نرم افزاری در اختیار توسعه دهندگان و برنامه نویسان قرار میگیرد. برای انواع زبانهای برنامه نویسی مختلف، فریم ورکهای متعددی توسعه داده شده است چرا که فریم وورک ها در سهولت کار ها به ما کمک میکنند.
هر یک از این فریم ورکها برای هدفی خاص ایجاد شدهاند، برای مثال فریم ورکهای CodeIgniter ,Symfony ,Zend ,Phalcon CakePHP و Yii که جزو برترین فریم ورکهای زبان PHP بعد Laravel میباشند در بین این فریم وورک ها فریم وورک لاراول از محبوبیت بیشتری در بین دولوپر ها برخوردار است.
بنابراین برنامه نویسان و توسعه دهندگان از فریم ورکها بهعنوان بستری استاندارد برای طراحی و توسعه اپلیکیشنها و طراحی سایت خود استفاده میکنند. در فریم ورکها بسیاری از کدها و دستورات بهصورت از پیش نوشته شده مورد استفاده قرار میگیرند. این توابع و دستورات توسط توسعه دهندگانی با تجربه و متخصص آماده شده اند و برنامه نویسان با استفاده از آنها میتوانند اپلیکیشنها و یا سایت های خود را با سرعت، امنیت و کیفیت بالاتری توسعه دهند.
زمانی که در مورد فریم ورکهای توسعه وب اپلیکیشن صحبت میشود، همیشه نام لاراول به میان میآید. از لاراول میتوان به عنوان محبوبترین فریم ورک زبان برنامه نویسی PHP یاد کرد. این فریم ورک توانسته است در زمانی کوتاه، به اولین گزینهی توسعه دهندگان برای توسعه برنامههای پیچیده تحت وب تبدیل شود و خود را از سایر فریم وورک های موجود متمایز کند.
لاراول فریم ورکی مبتنی بر معماری MVC است که به صورت رایگان و متن باز ارائه شده است. این فریم ورک امکانات هوشمندی در اختیار برنامه نویسان قرار میدهد و برنامه نویسی را برای آنها لذت بخشتر میکند به همین دلیل میباشد که اکثر برنامه نویسان تحت وب از این فریم وورک استفاده میکنند.
تاریخچه فریم ورک لاراول چیست ؟
بعد از اینکه به صورت کامل با مفهوم فریم وورک لاراول آشنا شدیم در این بخش به تاریخچه لاراول میپردازیم. تیلور اوتوِل (Taylor Otwell) خالق فریم ورک Laravel است. او با هدف ارائه یک راه حل پیشرفتهتر نسبت به فریم ورک CodeIgniter ، لاراول را برای توسعه وب اپلیکیشنها ارائه کرد.
افزایش سرعت توسعه پروژه یکی از مزایای فریمورک لاراول
بی دلیل نیست که فریم ورک لاراول در بین برنامه نویسان زبان PHP محبوبیت زیادی پیدا کرده است. یکی از مهمترین دلایلی که برنامه نویسان، فریم ورک لاراول را انتخاب میکنند، کمک به افزایش سرعت توسعه پروژهها است همچنین این افزایش سرعت موجب کاهش کیفیت در توسعه پروژه نمیشود.
فریم ورک لاراول به صورت Component Base است. یعنی کاربران به راحتی میتوانند کامپوننتهای دلخواهشان را به اپلیکیشن اضافه کرده و به روند توسعه آن سرعت بخشند. همچنین در صورتی که از منطق اجرایی Laravel استفاده شود، نوشتن وب اپلیکیشن بسیار ساده خواهد شد به همین دلیل است که توسعه وب اپلیکیشن هزینه بسیار کمتری نسبت به توسعه اپلیکیشن اندروید و یا اپلیکیشن آی او اس دارد .
همچنین استفاده از قابلیت Auto Loading باعث میشود تمام نیازمندیها برای Component ها، Classها و غیره به صورت اتوماتیک بارگذاری شود. ویژگی دیگر لاراول، استفاده از Migration ها برای ایجاد دیتابیس است که باعث سهولت انتقال و مدیریت اطلاعات میشود. لاراول دارای سیستمهای امنیتی متعددی است که باعث جلوگیری از انواع حملات، مدیریت ذخیره سازی کوئریهای دیتابیس و … میشود. اینها برخی از مهمترین مواردی هستند که در لاراول باعث کاهش مشکلات و افزایش سرعت توسعه اپلیکیشنها و طراحی سایت میشوند.
اعتبار سنجی با Validation در لاراول
گاهی نوشتن دستی همه کدهای اعتبارسنجی بسیار زمانبر و کسل کننده میشود. اما Laravel این مشکل را حل کرده است. لاراول دارای یک سیستم اعتبارسنجی قوی است. کافی است مشخص کنید هر فیلد از فرم باید از چه نظر اعتبار سنجی شود. یعنی قوانین اعتبار سنجی را مشخص کنید. بعد از آن همه اعتبارسنجیها بهصورت خودکار انجام میشود به همین دلیل میباشد که استفاده از فریم وورک لاراول پیشنهاد میشود.
نصب و سفارشی سازی laravel
قطعا برای کار کردن با یک فریم ورک، نحوهی نصب و سفارشیسازی آن در اولویت بالایی قرار ندارد و بسیاری از Framework ها نحوهی نصب دشوار اما کارایی و مزیتهای زیادی دارند. به همین علت گاهی اوقات این فکر به سرمان میآید که کاش نحوهی نصب فریم ورکی با مزیتهای بسیار زیاد حداقل کمی آسانتر بود. Laravel همان فریم ورکی است که در کنار مزیتهای فراوان، نحوهی نصب و سفارشی سازی فوقالعاده آسانی دارد.
پشتیبانی از معماری MVC در laravel
دلیل دیگری که لاراول را به بهترین فریم ورک زبان PHP تبدیل کرده است، پشتیبانی از معماری MVC مانند فریم ورک Symfony است. معماری MVC یا Model ،View ،Controller در بهبود عملکرد برنامه نویسی فوقالعاده کمک میکند و باعث میشود برنامهی ما علاوه بر عملکرد بهتر، بسیار منظمتر باشد و این نظم موجب ارتقای راحت تر بعد از طراحی میشود.
ابزار ORM در فریم ورک لاراول چیست؟
یکی از بهترین ابزارهایی که در فریم ورک لاراول استفاده شده است و میتوان از آن به عنوان یکی از مهمترین مزیتهای استفاده از این فریم ورک یاد کرد این است که، این فریم ورک از ابزار ORM برای برقرار کردن پلی ارتباطی بین بانکهای اطلاعاتی (Database) و اجرای Query استفاده میکند، این ویژگی به شما امکانات بسیار زیادی که یکی از مهمترین آنها ایجاد برخی از محدودیتها بین اشیا ساخته شده توسط شما و جدول اطلاعاتی یا Database میباشد را میدهد. بهطور مثال فرض کنید یک جدول در Database بهنام Posts دارید و برای ارتباط با آن, یک Model بهنام Posts ایجاد کردهاید. حال اگر بخواهید تمام دادههای جدول Posts را بدون استفاده از ORM و Eloquent دریافت کنید، مجبورید یک Query بنویسید. اما با استفاده از Eloquent، تنها کافیست از دستور ()Posts::all استفاده کنید در اینجا هم باز از راحتتر کردن کار با استفاده از لاراول آشنا شدیم پس فریم وورک لاراول یک انتخاب مناسب برای زبان برنامه نویسی پی اچ پی است.
خاصیت auto-loading در فریم ورک لاراول چیست؟
یکی دیگر از مزیتهای استفاده از این فریم ورک، بهرهگیری از یکی از خاصیتهای داخلی لاراول به نام auto-loading برای classها میباشد که میتوانید با استفاده از این خاصیت تمامی classها و component های خود را به صورت خودکار در صورت نیاز لود کنید و از آنها استفاده کنید. این ویژگی یکی از برترین مزیتهای استفاده از فریم ورک لاراول میباشد. چرا که با این روش دیگر نیازی نیست که به صورت دستی کتابخانهها و فایلهای خود را include کنید .
ویژگی Migration در فریمورک laravel چیست؟
یکی از بزرگترین مزیتهای این فریم ورک، این است که از ویژگی Migration استفاده میکند. این ویژگی در واقع یک سیستم کنترل ورژن بانک اطلاعاتی یا Database میباشد که باعث میشود تا به راحتی با هاست خود در ارتباط باشید و بتوانید به راحتی با آن تعامل کنید. همانطور که گفتیم، این ویژگی یکی از برترین مزیتهای استفاده از فریم ورک لاراول میباشد چرا که کار کردن با Database همواره دارای سختیهای بسیار زیادی بوده است و شما به وسیله این ویژگی میتوانید به راحتی با Database خود ارتباط برقرار کنید و دیگر شما نیازی به انجام کار های بسیار پیچیده وسخت برای دیتابیس خود ندارید.
لاراول 1
تیلور اوتول در سال ۲۰۱۱ اولین نسخه از لاراول را منتشر کرد که مکانیزمهای model، session، view و مسیریابی را ارائه میداد، ولی این نسخه در نبود کنترلر حالت mvc واقعی را از دست داده بود.
لاراول 2
در سپتامبر ۲۰۱۱ اوتول با انجام بهینه سازیهای متعدد لاراول 2 را منتشر کرد. از مهمترین تغییرات نسخه ۲ وجود کنترلرها بود (ویرایش کمبود در نسخه یک) که باعث میشد لاراول رسماً به عنوان یک فریم ورک MVC شناخته شود. همچنین سیستم قالب بندی blade نیز در نسخه دوم به این فریم ورک اضافه شد.
لاراول 3
در فوریه سال ۲۰۱۲ لاراول 3 با تغییرات جدیدی وارد عرصه شد. انتشار لاراول 3 با معرفی سایت این فریم ورک با آدرس https://laravel.com که امکان استفاده از یک داکیومنت قوی را برای کاربرانش فراهم میکرد، همراه بود دراین سال لاراول یک پیشرفت عظیم کرد چرا که با وجود داکیومنت استفاده کاربران از آن بسیار ساده تر شد. از مهمترین قابلیتهای لاراول 3 استفاده از خط فرمان CLI به نام artisan بود. پشتیبانی داخلی از مدیریت سیستم بانک اطلاعاتی، migrationها، لایههای بانک اطلاعاتی، پشتیبانی از رویدادها، همگام سازی لاراول با unit testing و همچنین سیستم پکیجینگ یا bundle از دیگر قابلیتهای مهم لاراول در نسخه سوم لاراول بود که محبوبیت آن را در میان برنامه نویسان بسیار بیشتر کرد.
لاراول 4
اکنون دیگر لاراول به جایگاه خوبی در بین کاربران دست یافته بود. پس از آن در می سال ۲۰۱۳ نسخه چهارم لاراول بر پایه کدهای Illuminate منتشر شد. در نسخه 4 با بهره بردن از مدیر بستهها یا composer تحول بزرگی در چارچوب لاراول ایجاد شد البته که این تحول موجب افزایش کاربران لاراول هم شد. زیرا این امکان فراهم شده بود که توسط composer کاربران بتوانند از بستهها و کامپوننتهای متعددی که توسط برنامه نویسان PHP در سراسر جهان نوشته شده بود، استفاده کنند. از قابلیتهای دیگر ارائه شده توسط نسخه ۴ لاراول پشتیبانی از database seeding، پشتیبانی از صفهای پیام، ارسال انواع مختلفی از ایمیل و پشتیبانی از soft deletion یا تاخیر در حذف رکوردهای پایگاه داده بود.
لاراول 5
سیر تکامل لاراول ادامه داشت تا اینکه در فوریه سال ۲۰۱۵ نسخه پنجم لاراول با تغییر در نسخه 4.3 منتشر شد. قابلیتهای مهم و ویژهای به این نسخه اضافه شده بود. برنامه ریزی برای اجرای وظایف از طریق بستهای به نام scheduler، بهینه سازی بستههای assets از طریق Elixir، ساده شدن عملیات احراز هویت از طریق بسته Socialite، همچنین ارائه ساختار درختی برای توسعه برنامه از قابلیتهای لاراول در نسخه 5 بود که تقریبا میتوان گفت برنامه نویسان بسیار بسیار راضی بودند چرا که تقریبا یک نسخه بی نقص بود.
لاراول 5.1
لاراول 5.1 در ژوئن سال ۲۰۱۵ منتشر شد. باگهای زیادی در نسخه 5.1 لاراول برطرف شده بود. در عین حال مهمترین ویژگی نسخه 5.1 انتشار آن به صورت یک نسخه با پشتیبانی طولانی مدت یا LTS بود. امکان پشتیبانی رفع مشکلات تا ۲ سال و پشتیبانی امنیتی تا سه سال در این نسخه فراهم شده بود در این نسخه بیشتر به رفع باگ های نسخه 5 توجه شده بود و آن چنان تغییراتی در این نسخه رخ نداده بود.
لاراول 5.2
در ۲۱ دسامبر ۲۰۱۵ لاراول 5.2 منتشر شد که تغییرات کوچکی در آن اعمال شده بود و این تغییرات آنچنان چشمگیر نبود.
لاراول 5.3
لاراول 5.3 با پشتیبانی ۶ ماهه برای رفع مشکلات و پشتیبانی یک ساله برای مشکلات امنیتی در ۲۳ اوت ۲۰۱۶ منتشر شد. ویژگیهای جدید زیادی به این نسخه اضافه شده بود که مهمترین آن تمرکز بر بهبود سرعت توسعه برای برنامه نویسان با ایجاد بهبودهای خلاقانه جهت انجام کارهای رایج بود.
لاراول 5.4
لاراول 4/5 در ۲۴ ژانویه ۲۰۱۷ منتشر شد. این نسخه بسیاری از ویژگیهای جدید لاراول از جمله Laravel Dusk، Laravel Mix، Blade Components and Slots، Markdown Emails، Automatic Facades، بهبود مسیر یا route و ویژگیهای دیگر را شامل میشد و این نسخه بسیار ویژگی های زیادی به نسبت نسخه قبلی داشت.
لاراول 5.5
تیم توسعه لاراول همواره درصدد توسعه و افزودن قابلیتهای جدید به آن هستند و در همین راستا لاراول 5.5 را در ۳۰ اگوست ۲۰۱۷ با پشتیبانی طولانی مدت و به صورت LTS منتشر کردند. این نسخه کامل امکان پشتیبانی برای رفع مشکلات تا دو سال و پشتیبانی برای رفع مسائل امنیتی تا سه سال را ایجاد کرده است.پس از این نسخه تغییراتی عظیمی در لاراول رخ نداد و امروز شاهد نسخه 8 هستیم که میتوانید امروزه از این نسخه استفاده کنید.