سایت واکنشگرا یا سایت ریسپانسیو (responsive) سایتی است که با ابعاد و رزولوشن دستگاههای مختلف سازگاری دارد و کاربران بدون توجه به اینکه صفحه نمایش دستگاهشان کوچک باشد (مثل اکثر گوشیهای هوشمند موبایل) یا نمایشگری متوسط(مثل لپ تاپ و تبلت) و یا نمایشگرهای بزرگ (کامپیوترهای رومیزی و ال سی دیهای بزرگ)داشته باشند، میتوانند به راحتی سایت را بررسی کنند و دیگر نیازی نیست اندازه صفحه را تغییر دهند که سایت به صورت کامل دیده شود
سایت واکنشگرا یا سایت ریسپانسیو (responsive) سایتی است که با ابعاد و رزولوشن دستگاههای مختلف سازگاری دارد و کاربران بدون توجه به اینکه صفحه نمایش دستگاهشان کوچک باشد (مثل اکثر گوشیهای هوشمند موبایل) یا نمایشگری متوسط(مثل لپ تاپ و تبلت) و یا نمایشگرهای بزرگ (کامپیوترهای رومیزی و ال سی دی های بزرگ) داشته باشند، میتوانند به راحتی سایت را بررسی کنند و دیگر نیازی نیست اندازه صفحه را تغییر دهند که سایت به صورت کامل دیده شود و یا با اسکرول بتوانند تمام صفحه را ببینند و این موضوع موجب از دست دادن کاربر و در نتیجه پایین آمدن سایت شما شود.
امروزه کاربران از نمایشگرهای مختلف در ابعاد بزرگ و کوچک برای دستیابی به صفحات اینترنت استفاده میکنند. بنابراین سایتی میتواند در فضای وب موفق باشد که بتواند به همه کاربران مراجعه کننده به سایت، خدمات مناسب ارائه دهد و نمایش سایت به صورت کامل باشد تا کاربر بتواند به راحتی در سایت بچرخد و سایت، حس خوبی منتقل کند.
حدود 50 درصد از کاربران از موبایل و تبلت برای مشاهدهی سایتها استفاده میکنند و در صورتی که قالب سایت شما نمایش درستی در موبایل و تبلت نداشته باشد کاربران بسیاری را از دست خواهید داد؛ زیرا این دسته از کاربران پس از ورود به سایت شما در صورتی که نتوانند مطالب سایت شما را به راحتی مطالعه نمایند، ممکن است سایت شما را بلافاصله ترک کنند. کاربران سایتی را میپسندند که کار با آن راحت باشد و به درستی در دستگاه آنان نمایش داده شود. با توجه به مورد مطرح شده، وجود سایت ریسپانسیو(واکنش گرا) برای سایتها امری لازم و ضروری میباشد و در صورتی که سایت شما ریسپانسیو یا واکنشگرا نباشد، بعد از ندیدن نتیجه و درآمد از سایت، از طراحی سایت خود خسته و پشیمان میشوید.
کلیه وبسایتهایی که در دات وب طراحی میشود، کاملا ریسپانسیو هستند و با تمامی نمایشگرهایی که میتوان سایت را مشاهده کرد، سازگاری دارند. ما در دات وب سایت را بهصورتی طراحی میکنیم که استفاده از آن برای کاربر بسیار ساده باشد.
– سازگاری با همهی سایزهای نمایشگرهای مختلف، مانند: موبایل، تبلت و لپتاپ و … که موجب جذب کاربر بیشتر برای سایت شما میشود.
– نمایش مناسب سایت در طیف وسیعی از مرورگرهای جدید و قدیمی، که دیگر برای شما مهم نباشد که کاربر از چه مرورگری استفاده میکند.
– انعطاف پذیری بالا و کارآمد
– مقرون بهصرفه بودن (به نسبت طراحی سایت برای دسکتاپ و طراحی اپلیکیشن برای کاربران وارد شده با موبایل)
-رتبه بهتر و بالاتر در گوگل، گوگل چندین سال است که به ریسپانسیو بودن سایت اهمیت ویژهای میدهد.
– افزایش قدرت سئو سایت (به دلیل پوشش همه کاربران و در نتیجه بالا رفتن ترافیک سایت)
– افزایش بازدیدکنندگان سایت که موجب افزایش مشتری و درآمد است.
– محبوبیت بیشتر در بین موتورهای جستوجو
در سال 2015، گوگل اعلام کرد جستوجوهای انجام شده با موبایل، بیش از 51% کل جستوجوهای گوگل را شامل میشوند و کاملا طبیعی است که این موضوع، در اکثر سایتهای دیگر نیز صادق باشد. در واقع، خود ما هم تا به حال آمار سایتهای بسیار مختلفی را دیدهایم و به ندرت به سایتی برخوردهایم که ورودی موبایل آن کمتر از کامپیوتر باشد؛ چرا که دسترسی به موبایل خیلی راحتتر و سریعتر است و کاربران امروزه برای جستوجو کردن به دنبال راحتترین راه موجود هستند. همچنین آنها برای انتخاب سایت، به استفاده از آن سایت توجه زیادی میکنند.
سایت ریسپانسیو شما به مشتریان نشان میدهد که در کار خود حرفهای هستید و از رقیبان خود که به این نکته توجه نکردهاند جلوتر حرکت میکنید.
وقتی سایت شما در تمام مانیتورها و در همهی دستگاههای موجود در بازار، به زیبایی نمایش داده شود، به این معنی است که از رقیبان خود سبقت خواهید گرفت.
همچنین شما با طراحی سایت ریسپانسیو موجب جذب تمامی کاربران به سایت میشوید و درنتیجه موجب افزایش مشتری میشوید.
برای تشخیص ریسپانسیو بودن یک سایت (در صورتی که به موبایل و تبلت دسترسی نداشته باشید) سایت مورد نظر را در لپ تاپ یا کامپیوتر باز کنید و عرض مرورگر را به آهستگی کم و زیاد کنید، اگر سایت ریسپانسیو باشد مشاهده میکنید که اندازه و چیدمان اجزای آن مطابق با تغییر عرض صفحه، تغییر میکند. بهگونهای که هیچ اسکرول افقی ظاهر نمیشود. اما در سایتهای غیر ریسپانسیو چنین موضوعی اتفاق نمیافتد و اسکرول افقی لازم است و با کم کردن عرض مرورگر هیچ اتفاقی نمیافتد. برای دیدن قسمتهای پنهان شده چپ و راست صفحه نیاز به اسکرول است.
امروزه همه ما از اهمیت دستگاههای تلفن همراه در پیشرفت اهداف بازاریابی اینترنتی آگاهی داریم. با افزایش تعداد کاربران تلفن همراه و بهوجود آمدن تکنیک طراحی سایت ریسپانسیو، اهمیت طراحی سایت پاسخگو به انواع دستگاهها و طراحی بهینه برای آنها شدت یافته است. لذا طراحی صحیح رابط گرافیکی(ui) و در پایان ایجاد تجربه کاربری مناسب (ux) میتواند کیفیت وبسایت شما را افزایش دهد و در نهایت به نرخ تبدیل بالای بازدیدکننده به مشتری بیانجامد. ما در دات وب در ابتدا با داشتن یک تیم ui/ux کار و بعد از آن یک تیم متخصص در حوزه برنامهنویسی برای پیاده سازی طرحهای طراحان، شما را تا رسیدن به حذب مشتری یاری میکنیم.
امروزه بسیاری از طراحان سایت از متد طراحی سایت ریسپانسیو جهت طراحی سایت پروژههای مشتری خود استفاده میکنند که بعضی از آنها دارای اشکالاتی هستند. اگر بخواهیم چند نمونه از این اشتباهات را در طراحی سایت ریسپانسیو بیان کنیم، میتوانیم به طراحی سایت ریسپانسیو اشاره کنیم که طراحی موبایل و دسکتاپ آن تفاوتی ندارد و درنتیجه موجب ریز شدن دیتاها در موبایل میشود یا در استفاده از طراحی موبایل در دسکتاپ که دیتاهای دسکتاپ بسیار درشت میشود. برای طراحی سایت ریسپانسیو درست، باید طراحیها به صورت جداگانه صورت گیرد. طراحی سایت در دات وب با داشتن تیم طراحی متخصص به همین شکل صورت میگیرد.
گفته میشود نخستین وبسایتی که بهصورت ریسپانسیو طراحی شد و بر روی وب رفت، سایت شرکت خودروسازی آئودی آلمان بود ،Audi.com، که در اواخر سال 2001، توسط شرکت Razorfish طراحی و آماده شد. در آن زمان طراحی این سایت به گونهای انجام شد تا در هر یک از حالتهای نمایش توسط مرورگرهای معروف و پرکاربرد آن زمان، مانند: اینترنت اکسپلورر و یا نتاسکیپ، متناسب با آن از روی Server، حالت طراحی شده به نمایش گذاشته شود و این نوع طراحی سایت، در زمان خود یک طراحی سایت متفاوت بود.
طی دهه 2000 میلادی به مرور استانداردها و اصطلاحات رایج ریسپانسیو مانند “flexible” ، “liquid” ، “fluid” ، “elastic” کم کم مورد استفاده قرار گرفتند و از طرف دیگر با ورود تکنیکهای Media query در استاندارد CSS3 در سالهای 2008 و 2009 اولین گامهای جدی برای ریسپانسیو شدن وبسایتها در سرتاسر جهان برداشته شد و به مرور زمان، طراحی سایت ریسپانسیو، به یک نوع طراحی سایت رایج تبدیل شد.
سپس برای نخستین بار عبارت “طراحی سایت رسپانسیو” (responsive web design) توسط “Ethan Marcotte” در مقالهای در سال 2010، بهکار گرفته شد. در مقاله فوق از این اصطلاح جهت نمایش برخی از المانهای مهم وبسایت استفاده شد. وی درسال 2011 کتابی تحت همین عنوان نوشت که بسیار معروف شد و مورد توجه کارشناسان و طراحان وب قرار گرفت.
به مرور طراحی ریسپانسیو آنقدر گسترش پیدا کرد که در سال 2013 ، از طرف وبسایت معروف “Mashable ” این سال به عنوان “سال طراحی سایت ریسپانسیو” (the Year of Responsive Web Design) لقب گرفت.
تنوع تبلتها و موبایلهایی که روانه بازار میشوند، بسیار زیاد است و روزبهروز درحال افزایش میباشد و عملا بدون داشتن یک سایت واکنشگرا نمیتوانید رضایت همه مخاطبان را جلب کنید. طراحی سایتهای واکنشگرا یک ضرورت محسوب میشود و اگر وبسایتی از این فناوری برخوردار نباشد، طراحی سایت شما با شکست مواجه شده و این امر، موجب عقب افتادن از رقبایی میشود که توجه خاص و ویژهای به طراحی سایت به خصوص طراحی سایت اختصاصی و طراحی سایت ریسپانسیو کردهاند.