دیجیتال مارکتینگ چیست ؟
نیل پتل (Neil Patel) دیجیتال مارکتر معروف که به گفته مجله فوربز جزو ۱۰ دیجیتال مارکتر برتر دنیاست، به سوال دیجیتال مارکتینگ چیست اینگونه پاسخ میدهد: «دیجیتال مارکتینگ به هرگونهای از بازاریابی محصولات و خدمات گفته میشود که از طریق دستگاههای الکترونیکی انجام میشود».
بازاریابی سنتی معمولا به این صورت است که تبلیغات به صورت چاپی، ارتباط تلفنی با مشتریان یا به صورت فیزیکی و حضوری انجام میشود، اما نقطه مقابل آن بازاریابی دیجیتال کاملا بهصورت آنلاین و الکترونیکی رخ میدهد. این بدان معناست که شرکتها و برندها امکانات بسیار بیشتری برای دسترسی به مشتریان بیشتر از جمله ایمیل، ویدئو، شبکههای اجتماعی و موتورهای جستجو در اختیار دارند که این دسترسی موجب افزایش مشتری و وفاداری بیشتر مشتری میشود.
در تمام مراحل دیجیتال مارکتینگ آگاهی از برند و جامعه هدف آن برند، حرف اول و آخر را میزند و یک اصل مهم به شمار میآید. در دنیای آنلاین امروز، تمام کسب و کارها وبسایت دارند و داشتن وبسایت را از واجبات کسب و کار خود میدانند. حتی اگر وبسایت نداشته باشند، سعی میکنند تا در شبکههای اجتماعی یا دیگر کانالها حضور پررنگی داشته باشند. محتوای دیجیتال و بازاریابی آن به قدری در میان کسب و کارها رایج است که اکنون مصرف کنندگان از کسب و کارها انتظار دارند تا یکی از ابزارهای دیجیتال را در اختیار داشته باشند و بسیاری از کسب و کارها این ابزارها را راهی برای جلب اعتماد مشتری میدانند. همچنین امروزه بیشتر جذب مشتریها از طریق سرچ در صفخات گوگل و شبکههای اجتماعی است.
در حوزه دیجیتال مارکتینگ سه چالش بزرگ وجود دارد.
اول اینکه تنوع رسانههای آنلاین باعث میشود تا صاحبان برند برای برنامهریزی و فعالیت در هر رسانه با مشکل روبرو شوند؛ دهها شبکه اجتماعی، سرویسهای ایمیل مارکتینگ و وبسایتهای پربازدید تنها بخشی از رسانههای آنلاین هستند که البته پشت تمام اینها چندین برنامهریزی نیز میباشد. برای همین اکثر شرکتها استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود را موازی با برنامههای بازاریابی خود به شکل داخلی نوشته و مدیریت و تولید محتوای آن را برونسپاری میکنند.
دوم هزینه پایین و باور اشتباه به عدم نیاز به تخصص در رسانههای آنلاین در مقایسه با سایر رسانهها است که باعث میشود تعداد زیادی از برندها با رویکردهای حرفهای و غیرحرفهای برای تبلیغ به این فضا هجوم بیاورند و این خود سبب تشدید رقابت میشود البته که در این رقابت افرادی که بدون تخصص و هزینه کافی وارد شوند، قطعا شکست میخورند. فراموش نکنید که برخلاف تبلیغات سنتی، تبلیغات دیجیتال کاری بلند مدت است و نیاز به شناخت کافی از فضا و مخاطب دارد و در آن اصلا نباید عجله کرد.
سوم اینکه انفجار اطلاعات در رسانههای آنلاین باعث میشود مخاطب شما با حجم زیادی از تبلیغات روبرو شود. بسیاری از این افراد با واقعیت آن کالا یا خدمت زیاد آشنایی نداشته و سبب کم شدن اعتماد مصرفکننده نسبت به همه تبلیغات در فضای مجازی میشود. در اینجاست که تخصص شما به کمک شما میآید و این تخصص در تبلیغات موجب اعتمادسازی نیز میشود.
خوبی دیجیتال مارکتینگ این است که یک بستر دوجانبه برای شما مهیا میکند و میتوانید ازنظر مشتریانتان نیز مطلع شده و با اعداد دقیق بدانید چه مطالبی برای مخاطب شما جذابتر است. اما این موضوع بهتنهایی کافی نیست، شما باید بتوانید یک رابطه خوب با مشتریهایتان داشته باشید، تا هم ازنظرت آنها آگاه شوید و هم بتوانید انتظارات مشتریهایتان را برطرف کنید و این کار نیاز به تجربه و تخصص کافی در دیجیتال مارکتینگ دارد.
ایجاد رابطه و تعامل با مشتریان، یکی از برتریهای محسوس رسانههای آنلاین نسبت به سایر رسانهها است. حالا شما با این داشتهها میتوانید استراتژی بازاریابی و فروش کالا یا خدمات خود را تحلیل کنید و ببینید چهکارهایی پاسخ مناسب را میدهد و چهکارهایی نه تنها در دیجیتال مارکتینگ تحلیل بازار هدف، بلکه حتی قبل از ورود، یکی از کارهای ضروری و مهم است.
در دیجیتال مارکتینگ باید با تولید محتوای جذاب به مشتریان خود این حس را منتقل کنید که برای شما فروش تنها دغدغه نیست و در تلاش برای بالاتر بردن سطح زندگی آنها هستید و این یعنی اعتماد سازی شما و اعتماد کردن مشتری به شما.
در این نوع از بازاریابی که اختصارا بازاریابی آنلاین گفته میشود، شما با استفاده از اینترنت و شاید با کمک گرفتن از سایر ابزارهای دیجیتال گفتهشده با سرعت بیشتر و دقیقتر با مشتریان ارتباط برقرار میکنید و هرکدام از کمپینهای شما اگر بازدهی خوبی با توجه به هزینه آن ایجاد نکرده است آن را تکرار نخواهید کرد؛ اما شما باید تا حد امکان این خطاها را کاهش دهید، چرا که موجب هزینه اضافی شما میشود و این نیز تنها با داشتن تخصص و تجربه امکانپذیز است. حتی در این نوع، شما میتوانید برای بخشی از مشتریان خود یک کمپین متفاوت از بخشی دیگر طراحی کنید(آزمون A/B) تا بسنجید کدام کمپین موفقتر بوده تا دیگری را متوقف کنید که این امر باعث میشود هزینهها و بازدهی شما به شدت بهبود یابد.
وقتی به مکالمات صاحبان کسبوکار امروزی نگاه کنید، SEO یکی از کلماتی است که بسیار میشنوید. کاربران زیادی بلافاصله پس از اینکه سوالی در ذهنشان شکل میگیرد، در گوگل جستوجو میکنند. در نتیجه بسیار حائز اهمیت است در نتایج گوگل بالا باشید و هنگام نیاز کاربر، با ارائهی محصول یا خدمت خود او را یاری کنید. ابزارهای دیجیتال مارکتینگ زیادی وجود دارد که به شما در بهینهسازی موتور جستوجو کمک میکند همچنین شما باید یک سایت کاملا کاربرپسند داشته باشید تا با ورود کاربر به سایت، کاربر به مشتری شما تبدیل شود.
اولین ایمیل در سال ۱۹۷۱ فرستادهشد. عجیب است با توجه به سرعت رشد تکنولوژی، همچنان قسمت بزرگی از بودجهی دیجیتال مارکتینگ به ایمیل مارکتینگ اختصاص دارد. ایمیل مارکتینگ یکی از انواع بازاریابی دیجیتال است که نرخ بازگشت سرمایه (ROI) خوبی دارد و هر سال نسبت به سال قبل رشد حدود ۴ درصدی را تجربه میکند. بازاریابی ایمیلی استفاده از ایمیل برای تبلیغ محصولات یا خدمات در حین ایجاد روابط با مشتریان یا مشتریان باالقوه است. ابزارهای گوناگونی برای بهینه کردن ایمیل مارکتینگ وجود دارد، شما با ایمیل مارکتینگ میتوانید با سایر مدیران و مشتریان خود ارتباط برقرار کنید.
امروزه بلافاصله پس از ورود به بسیاری از سایتها، چتباکس آنلاین کوچکی پایین صفحه، در سمت راست باز میشود و حسِ خوبِ پشتیبانی و همراهی همیشگی را به مخاطب القا میکند. ابزار گفتگو و پشتیبانی آنلاین، به شما کمک میکند به سادگی با مخاطبان سایت خود ارتباط بر قرار کنید و رفتار آنان را تحلیل کنید و همچنین میتوانید از افرادی که به منظور بازدید از سایت، وارد سایت شدهاند مشتریهای باالقوه بسازید.
تبلیغات در گوگل خود به دو دسته تقسیم میشود :
به طور کلی تبلیغات در گوگل به صورت کلیکی یا PPC انجام میشود. یعنی شما تنها در صورتی پول میدهید کاربران نسبت به تبلیغ شما کنجکاو شده و روی آن کلیک کرده باشند! به ازای هر کلیک، مبلغی از حسابتان کم میشود و تا زمانی که شارژ حسابتان به پایان برسد، تبلیغ شما در نتایج جستوجو حضور خواهد داشت. این هزینه به عوامل مختلفی از جمله کیفیت سایت، کیفیت تبلیغ و قیمت پیشنهادی رقبا بستگی دارد. ولی میتواند شما را تا بالا آمدن سئو کمک کند.
هر چند تبلیغات گوگل یکی از موثرین و هدفمندترین روشهای تبلیغاتی در دنیاست، اما دقت کنید که تبلیغات گوگل به هیچ عنوان جای سئو را نمیگیرد. زیرا تبلیغ شما تا زمانی نمایش داده میشود که پول پرداخت کنید. بنابراین در کنار استفاده از این روش، سئو را فراموش نکنید.
بازاریابی سنتی نیاز به فعالیتهای میدانی دارد و پیادهسازی این دسته از فعالیتها در مقیاس کلان به نیروی انسانی و بودجه زیادی نیاز خواهد داشت. به همین دلایل، امکان ارائه محصولات در مقیاس بزرگ برای کسبوکارهای کوچک فراهم نیست ولی دیجیتال مارکتینگ این امکان را بهطور مساوی در اختیار تمام کسبوکارها، فارغ از سایز یا بودجهای که در اختیار دارند، قرار میدهد البته که در هرکاری هزینه بیشتری شود، شما نیز بهتر و بیشتر میتوانید خود را در مدت زمان کمتری به جامعه هدف معرفی کنید.
بازاریابی در فضای دیجیتال، به کسبوکارهایی که در شهرهای کوچک فعالیت میکنند یا بودجه کمی برای فروش حضوری محصولات خود دارند، این امکان را میدهد تا محصولات خود را در مقیاس بزرگتری ارائه کنند و توجه گروه گستردهتری از افراد را به خود جلب نمایند، همچنین در کسبوکارهای بزرگتر، شما توانایی جهانی کردن برند خود را با بودجه پایین دارید.
ما بهطور کلی دو رویکرد در بازاریابی داریم: بازاریابی برونگرا و بازاریابی درونگرا.
بازاریابی برونگرا به زبان ساده یعنی «اول ما به سراغ مشتری برویم.» کاری که همهی کسبوکارها در طول تاریخ انجام داده و میدهند. مثلا وقتی از جلوی مغازهای رد میشوید و فروشنده سعی میکند شما را به داخل مغازه بکشاند یا وقتی که هنگام تماشای برنامهی مورد علاقهتان تبلیغات بازرگانی پخش میشود، در واقع آن کسبوکار به سراغ شما آمدهاست. روشهایی مثل رپورتاژ آگهی یا تبلیغات بنری زیرمجموعهی این نوع بازایابی هستند که با توجه به نوع بیزنس شما این شیوه انتخاب میشود که شما به دنبال مشتری بروید یا مشتری به دنبال شما.
طبق آمار، تا ماه اکتبر سال ۲۰۱۹، ۴.۴۸ میلیارد نفر کاربر فعال اینترنت در دنیا وجود دارند و این عدد، ۵۸ درصد از جمعیت جهان را شامل میشود. چین، هند و آمریکا در این زمینه از دیگر کشورها پیشی گرفتهاند. اگر هنوز شما پا به عرصه دیجیتال برای کسبوکار خود نگذاشتهاید، یک فاجعه برای کسبوکار شما محسوب میشود.
امروزه جهان بدون اینترنت حتی قابل تصور هم نیست. اتصال میلیاردها نفر به یکدیگر در سراسر جهان، ستون اصلی دنیای ارتباطات مدرن است. نرخ نفوذ جمعیت جهانی به دنیای آنلاین، ۵۷ درصد است که آمریکای شمالی و اروپای شمالی با میزان نفوذ ۹۵ درصدی، در این آمار رتبه اول را دارند.
از سال ۲۰۱۸، آسیا با بیش از ۲ میلیارد نفر کاربر آنلاین، از منظر آمار استفاده از اینترنت، گوی سبقت را از مناطق دیگر ربوده و اروپا را با ۷۰۵ میلیون کاربر اینترنت به رده دوم رانده است. آخرین آمار کاربران اینترنت از ابتدای سال ۲۰۲۰:
• ۴.۴۷۹ میلیون کاربر فعال اینترنت
• ۴.۰۷۰ میلیون کاربر انحصاری اینترنت در موبایل
• ۳.۷۲۵ میلیون کاربر فعال شبکههای اجتماعی
• ۳.۶۶۰ میلیون کاربر فعال شبکههای اجتماعی بر روی موبایل
در شرکت دات وب ما تمام زیر ساختها و نیروهای متخصص و خلاق را برای اینکار گرد هم جمع کردهایم؛ چرا که رضایت و به سرانجام رسیدن کار شما، برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل ما در حوزه دیجیتال مارکتینگ برای کسبوکارهای کوچک و بزرگ فعالیت میکنیم. برای گرفتن مشاوره کاملا رایگان با متخصصین مجرب ما از طریق صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.